0000

Passend toewijzen

Wat is passend toewijzen?

Sinds 2016 gelden er regels voor de toewijzing van sociale huurwoningen. Dit zijn de huurwoningen met een netto (kale) huurprijs tot en met € 808,06 (prijspeil 2023) per maand. Corporaties moeten deze woningen 'passend toewijzen'. Dit betekent dat de hoogte van de huur past bij uw inkomen en huishoudgrootte. U kunt daarom niet op alle woningen reageren.**

Het inkomen van (volwassen) kinderen die nog thuiswonen, telt niet mee bij uw inkomen. Het inkomen van eventuele andere mensen die mee verhuizen telt wel mee.

** Let op!
Vanaf 1 mei 2023 wijkt woningcorporatie UWOON af van de onderstaande tabel.
Zij kiezen ervoor om woningzoekenden meer keus te geven in het reageren op woningen in verschillende prijscategorieën.
Wanneer u inlogt ziet u onder de knop  “passend aanbod” woningen waar u op kunt reageren. Zorg er wel voor dat uw inkomen goed is ingevuld!
Wilt u meer lezen over de nieuwe regels van Uwoon? Klik dan hier

Klik op de video's of afbeelding hieronder voor een uitleg waar u op basis van uw huishoudgrootte en uw inkomen kunt bepalen op welke woningen u kunt reageren.                                       

Uw gegevens en huishoudgrootte
Het is belangrijk dat uw gegevens bij Huren Noord-Veluwe altijd kloppen. Als uw inkomen of de grootte van uw huishouden verandert, pas dit dan direct aan. Een corporatie kan u geen woning aanbieden als uw gegevens niet juist zijn.

Voor uw inkomen heeft u een verklaring van de Belastingdienst nodig. Alleen met die verklaring kan de corporatie uw inkomen controleren. Deze verklaring vraagt u op bij de Belastingdienst of via telefoonnummer 0800 - 0543.

Uw gegevens wijzigen

Indexatie van uw verzamelinkomen
Bij uw inschrijving vult u uw verzamelinkomen in van 2021 x 1,1002 of van 2022 x 1,0802. Met deze rekensom indexeert u het inkomen naar 2023. Indexeren betekent dat u het inkomen van 2021 of 2022 aanpast voor 2023. Dit doet u met het indexcijfer. De overheid stelt elk jaar het indexcijfer vast. Twijfelt u of u het juiste verzamelinkomen heeft? Neem dan contact op met een corporatie. Zij helpen u graag.

Passend aanbod
Log in op Mijn Huren Noord-Veluwe. U ziet dan advertenties van woningen die passen bij uw inkomen.

Tip: maak een zoekprofiel aan! In uw zoekprofiel vult u in wat voor woning u zoekt. U ontvangt een email (tipbericht) als er een woning vrijkomt die bij u past. Zet niet te veel details in uw zoekprofiel. Anders mist u misschien een passende woning.  

Maak een zoekprofiel en tipbericht aan