0000

Passend toewijzen

Wat is passend toewijzen?

Sinds 2016 gelden er regels voor de toewijzing van sociale huurwoningen. Dit zijn de huurwoningen met een netto (kale) huurprijs tot en met € 808,06 (prijspeil 2023) per maand. Corporaties moeten deze woningen 'passend toewijzen'. Dit betekent dat de hoogte van de huur past bij uw inkomen en huishoudgrootte. U kunt daarom niet op alle woningen reageren.

Let op: het inkomen van (volwassen) kinderen die nog thuiswonen, telt niet mee bij uw inkomen. Het inkomen van eventuele andere mensen die mee verhuizen telt wel mee.

Klik op de video's of afbeelding hieronder voor een uitleg waar u op basis van uw huishoudgrootte en uw inkomen kunt bepalen op welke woningen u kunt reageren.                                       

Uw gegevens en huishoudgrootte
Het is belangrijk dat uw gegevens bij Huren Noord-Veluwe altijd kloppen. Als uw inkomen of de grootte van uw huishouden verandert, pas dit dan direct aan. Een corporatie kan u geen woning aanbieden als uw gegevens niet juist zijn.

Voor uw inkomen heeft u een verklaring van de Belastingdienst nodig. Alleen met die verklaring kan de corporatie uw inkomen controleren. Deze verklaring vraagt u op bij de Belastingdienst of via telefoonnummer 0800 - 0543.

Uw gegevens wijzigen

Indexatie van uw verzamelinkomen
Bij uw inschrijving vult u uw verzamelinkomen in van 2021 x 1,1002 of van 2022 x 1,0802. Met deze rekensom indexeert u het inkomen naar 2023. Indexeren betekent dat u het inkomen van 2021 of 2022 aanpast voor 2023. Dit doet u met het indexcijfer. De overheid stelt elk jaar het indexcijfer vast. Twijfelt u of u het juiste verzamelinkomen heeft? Neem dan contact op met een corporatie. Zij helpen u graag.

Passend aanbod
Log in op Mijn Huren Noord-Veluwe. U ziet dan advertenties van woningen die passen bij uw inkomen.

Tip: maak een zoekprofiel aan! In uw zoekprofiel vult u in wat voor woning u zoekt. U ontvangt een email (tipbericht) als er een woning vrijkomt die bij u past. Zet niet te veel details in uw zoekprofiel. Anders mist u misschien een passende woning.  

Maak een zoekprofiel en tipbericht aan